قلعه های تاریخی دزفول در معرض تخریب
دزفول به عنوان شهر سازه های آجری با قدمت و پیشینه ای چند هزار ساله دارای قلعه های تاریخی با معماری زیبا و بعضا منحصر به فری در گرداگرد شهر است که به دلیل بی توجهی و عدم حفاظت در معرض تخریب قرار گرفته اند .
قلعه محمدخان مستوفی و قلعه امیر بهمن خان دزفول از جمله قلعه هایی هستند که با حدود یکصد سال قدمت در اطراف دزفول واقع شده و نیازمند مرمت می باشند .
قلعه امیر بهمن خان دزفول بنای ارزشمندی است که در ۲۰ کیلومتری شهر دزفول و ۳ کیلومتری روستای علی با آرایه های اجری و نوع معماری اصیل خود در سال گذشته در ردیف آثار ملی به ثبت رسیده ولی به دلیل عدم توجه سازه آن دچار آسیب جدی شده است .
به گفته فعالان میراث فرهنگی و دبیر انجمن دوستداران و پژوهشگران شهرستان دزفول در گذشته این قلعه دارای محوطه و باغ اختصاصی بود که بعد از ترک ساکنین محلی حریم آن مورد تعرض قرار گرفت .
محمد آذر کیش افزود : در حال حاضر در اطراف این قلعه کار کشاورزی انجام می شود و در صورتی که اقدام فوری برای مرمت و احیای این قلعه و تعیین حریم آن صورت نگیرد این اثر به طور کلی از بین می رود .
وی افزود : با توجه به نزدیکی قلعه امیر بهمن خان به روستای علی شلگهی و امام زاده می تواند بنای گردشگری ارزشمندی در جنوب شرقی شهرستان دزفول و شمال خوزستان باشد که برای علاقه مندان به اثار تاریخی جذابیت ویژه ای خواهد داشت .
دبیر انجمن دوستداران و پژوهشگران شهرستان دزفول گفت : به گفته اهالی روستای علی این قلعه تا قبل از انقلاب به طور کامل سالم بوده و حتی درو پنجره های این قلعه نیز پابرجا بود اما بعداز آن که ساکنان قلعه این مکان را ترک کردند رو به فرسایش نهاد .
اذر کیش با اشاره به مشخصات این قلعه تاریخی گفت : بنای قلعه امیر بهمن خان در دو طبقه آجری و برگرفته از نقش های معماری ایرانی و به خصوص آجر کاری دزفول است که به کارگیری زیبای قرمز , نیم ستون ها , طاق های رومی و سه بخشی نیز جلوه ای ویژه به این قلعه داده است .
وی افزود : طبق اظهارات خادمان این قلعه در گذشته حمام بزرگی در کنار قلعه بوده و روزهایی که امیر بهمن خان قصد حمام داشته حمام خان بوده و در سایر روزها اهالی قلعه و برخی از اهالی آبادی های اطراف نیز برای استفاده به کنار قلعه می امدند .
آذرکیش گفت : قلعه امیر بهمن خان مربوط به دوره قاجاریه است و تاریخ احداث آن بر کتیبه ای اجری در جلوی قلعه نصب شده است .
به دلیل اهمیت تاریخی و ارزش های معماری آن این اثر با شماره ۲۹۱۶۹ در فهرست اثار ملی ایران به ثبت رسیده است .
وی به ویژگی های قلعه محمد خان مستوفی از دیگر قلعه های به جای مانده در دزفول اشاره کرد و گفت : قلعه محمد خان مستوفی به دلیل عدم رسیدگی بخش های بسیاری از ان تاکنون فرسوده و تخریب شده و برای ثبت ملی پیشنهاد شده است .
رئیس اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری دزفول نیز در خصوص وضعیت قلعه های دزفول گفت : اقدام لازم از سوی این اداره برای شناسایی مالکین این قلعه ها صورت گرفته ولی هنوز مالکیت آنها مشخص نشده است .
غلامعلی باغیان زاده افزود : در صورتی که مالکیت حقیقی و حقوقی این قلعه ها مشخص شود عملیات مرمت این قلعه ها در دستور کار قرار گرفته و انجام می شود .
لینک این مطلب در تالار گفتمان:
قلعه های تاریخی دزفول در معرض تخریب
نویسنده : پیام اصولی
منبع :
روزنامه خبر به نقل از معمارفا
www.memarfa.com