آتشکده فارس بی دفاع و بی حصار
ساخت و ساز های بی رویه و غیر مجاز در حریم آتشکده فیروزاباد تمامی ندارد و این اثر تاریخی که یکی از نفایس ملی فارس به شمار می رود بی دفاع شده و در انزوا است . کاخ اردشیر بابکان یا همان اتشکده فیروز اباد شماره ۸۹ فهرست آثار ملی را از آن خود کرده و در نزدیکی شهر فیروز اباد واقع شده و این اثر ساسانی یکی از منحصر به فردترین آثار تاریخی کشور محسوب می شود اثری که نام قدیمی ترین گنبد ایران و کهن ترین ساختمان باقی مانده از معماری دوره ساسانی را یدک می کشد به طوری که به باور بسیاری از باستان شناسان این کاخ دارای کامل ترین طرح و روشن ترین ترکیب معماری این دوره تاریخی است و سال ساختش به یک هزارو ۸۰۰ سال قبل بر میگردد .
در حال حاضر این اثر تاریخی در نزدیکی روستایی به نام آتشکده قرار گرفته که این روستا در لیست روستاهای هدف گردشگری کشور قرار دارد . روستایی که بافت مسکونی قدیمی ندارد و روز به روز نیز ساختمان های جدیدی در آن ساخته می شود بی انکه حریم و ضوابط خاصی را رعایت کنند .
با اینکه روستای اتشکده در کنار یک منطقه باستانی قرار گرفته و جلوه های طبیعی و تاریخی جالب توجهی را در کنار خود به یادگار دارد اما روند ساخت و ساز ها این روستای هدف گردشگری را به روستایی مدرن تبدیل کرده است و به گفته کارشناسان میراث فرهنگی در حریم بناهای تاریخی مجوز ساخت بناهای دو طبقه نیز صادر شده است و حتی قرار گرفتن اثر در فهرست ملی نیز نتوانسته مانعی برای این موضوع باشد .
به باور کارشناسان تنها راه نجات این اثر تاریخی جابه جایی که بی شک هزینه های هنگفتی را می طلبد و زمانبر است . اما پافشاری میراث فرهنگی برای این اقدام روستای آتشکده را از داشتن یک طرح هادی محروم کرده و شاید ساخت و ساز های بی رویه و بدون در نظر گرفتن ضوابط و شرایط آثار تاریخی نیز به دلیل نبود این طرح است به طوری که هم اکنون کاخ اردشیر بابکان در خطر قرار گرفته و چنان چه این روند ادامه یافت بی تردید ثبت جهانی آن غیر ممکن خواهد شد . در این رابطه صحرانیان مدیر دفتر فنی استانداری فارس بر لزوم تهیه طرح هادی برای این روستای هدف گردشگری تاکید کرد و گفت :جابه جایی روستای اتشکده اشکالی ندارد در واقع یک برنامه بلند مدت است اما هم اکنون به تعریف و اجرای برنامه کوتاه مدت برای این روستا نیاز داریم .
به گفته وی مجموعه ساخت و ساز های موجود در روستا هیچ سنخیتی با مجموعه اثار تاریخی ندارد و باید هرچه سریع تر تدبیر ویژه ای برای این موضوع و حتی متوقف کردن روند ساخت و ساز ها اتخاذ شود . صحرانیان ادامه داد : حریم اثار تاریخی در محور های طولی و عرضی و ارتفاع همواره رعایت شود اما متاسفانه برخی مواقع به دلیل سهل انگاری ها در کنار اثار تاریخی ساختمان های مرتفعی ساخته می شود .
مدیر دفتر فنی استانداری فارس افزود : ضروری است هرچه سریع تر طرح هادی برای روستا تهیه شود تا بااین اقدام هرگونه ساخت و ساز در روستا و حریم اثر تاریخی طبق قوانین و مقررات موجود در میراث فرهنگی صورت گیرد .
نویسنده : پیام اصولی
منبع :
مرجع تخصصی معماری و معماران ایران | معمارفا
www.memarfa.com